Gestalttherapie en Relatietherapie in Groningen

Kosten Gestalttherapie en EMDR

Gestalt psychotherapie vraagt tijd, geduld en aandacht maar is de tijdsinvestering zeker waard. Doorgaans kun je in zo'n 6 sessies voldoende ontdekken en ervaren wat voor jou nodig is om een belangrijke stap voorwaarts te zetten. Wie zich voor Gestalttherapie aanmeldt bij een lid van de Nederlandse Beroepsvereniging voor Gestalttherapeuten (NBGT) kan voor Gestalttherapie in veel gevallen een gedeeltelijke vergoeding krijgen.

Tarief individuele therapie € 70,- per sessie van 1 uur. [1]
Tarief EFT relatietherapie € 95,- per sessie van 1,5 uur. [2]
Tarief EMDR therapie € 30,- per sessie.

Gestalttherapie en vergoeding zorgverzekeraars

Gestaltbenadering streeft een zo hoog mogelijke kwaliteit na in de zorg, waarin Gestalttherapie als één van de belangrijke stromingen in de existentële psychotherapie en non-duale therapie een waardevolle plek inneemt. Erkenning van onze beroepsverenigingen de NBGT en de RBCZ en vergoeding van de zorgverzekeraars voor onze diensten ondersteunt dit streven.

Gestalttherapie valt onder de zogenaamde 'complementaire zorg'. Veel verzekeringen voor ziektekosten geven een gedeeltelijke vergoeding voor individuele Gestalttherapie vanuit de aanvullende verzekering. Soms is er ook vergoeding mogelijk voor Relatietherapie of Coaching. Om zeker te weten of je voor vergoeding in aanmerking komt, kun je het beste bij de zorgverzekering informeren naar de mogelijkheden van het verzekeringspakket. [3]

Ik ben aangesloten bij de NBGT, RBCZ, Mindfulness Association, sta vermeld in de VGZ zorggids en geregistreerd als Menzis erkend therapeut.

Zorgkosten aftrekken van de belastingaangifte

Onder bepaalde voorwaarden kun je Gestalttherapie als zorgkosten opgeven bij de belastingaangifte. Ik heb begrepen dat er dan een verwijzing dient te zijn gegeven door de huisarts, huisartsondersteuner of bijvoorbeeld een bedrijfsarts of psychiater. De basis van de verwijzing moet dan zijn 'psychisch lijden’. [4]

Vergoeding van Gestalttherapie of Coaching door de werkgever

Werkgevers hebben belang bij gelukkige en gezonde werknemers. Vaak zijn er mogelijkheden voor ondersteuning d.m.v. coaching of Gestalttherapie. Je kunt een verzoek tot (gedeeltelijke) vergoeding indienen bij de werkgever of de uitkerende instantie. Dit dien je zelf aan te vragen. Vaak gaat jobcoaching of loopbaancoaching via de leidinggevende, de bedrijfsarts, de afdeling HRM of het UWV. [4]

Vergoeding jobcoaching, studiecoaching of managementcoaching voor (aankomend) professionals

Gestalt coaching kun je als professionele persoonlijkheidsontwikkeling onder beroeps- of bedrijfskosten fiscaal aftrekken, mits de problemen/klachten, werkgerelateerd zijn of als doel hebben jouw persoonlijk functioneren in je werk te verbeteren. Denk onder andere aan verbeteren van sociale vaardigheden, jobcoaching, managementcoaching maar ook voorkomen van burn-out, advies bij regelmatig verzeild raken in conflicten op je werk, arbeidsgerelateerde depressieve klachten, coaching bij je studie (verbeteren studievaardigheden of hulp bij studiekeuze). [4]

Mijn aanbod in therapie, coaching en mindfulness based living.

- Gestalt psychotherapie (Gestalttherapie), non duale en existentiële coaching en therapie, life coaching en relatietherapie.
- EMDR therapie (vanaf 16 november 2018).
- Mindfulness coaching (MBLC) op maat en een 8 weekse Mindfulness Living training t.b.v. bewuster leven en stressreductie. Informeer naar de mogelijkheden.


[1] Tarief voor relatietherapie is incl. btw. Op individuele Gestalttherapie wordt geen btw geheven.

[2] (afspraken in de avonduren zijn mogelijk. Het tarief is dan € 20,- hoger)

[3] Voor zakelijke klanten (denk aan managementcoaching, mindfulness, in company training of als een werkgever de therapiekosten vergoed) geldt een afwijkend tarief. Indien u hier belangstelling voor heeft, vraagt u dan vrijblijvend een offerte aan.

[4] Je kunt geen rechten ontlenen aan de hier verstrekte informatie over vergoedingen vanuit de zorgverzekering of mogelijkheden om kosten in mindering te brengen op de belastingaangifte. Informeer voor jouw persoonlijke mogelijkheden altijd bij de zorgverzekeraar, accountant of de Belastingdienst!